Telefon +48 (32) 22 809 44

Telefon +48 507 096 308

Telefon +48 508 575 289

Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dietetyka

Dietetyka

Otyłość to jedna z najpowszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Świadomość społeczna na temat zagrożeń związanych z tą chorobą z roku na rok rośnie. Wraz z nią rozwija się branża dietetyczna.


Ocena sposobu odżywania

To bardzo ważny element pracy dietetyka, bez którego niemożliwe byłoby realizowanie kolejnych jej etapów. Zanim ułożona zostanie nasza dieta, dietetyk dokona szczegółowej i skrupulatnej oceny tego, w jaki sposób się odżywiamy, które nawyki są dla nas niekorzystne, a które warto konsekwentnie pielęgnować. Istotne jest również dokonanie analizy składu ciała, aby dowiedzieć się, jakie są proporcje między poziomem tkanki tłuszczowej a masą mięśni. Dzięki temu będziemy wiedzieć, nad którym aspektem należy pracować i co dalej zmieniać. Warto bowiem wiedzieć, co wpływa na nasze zdrowie, a co zdecydowanie mu szkodzi!


Nawyki żywieniowe

Dietetyk pomoże nam zniwelować nawyki, które działają na naszą niekorzyść i postawić sobie cele, których realizacja jest w naszym zasięgu. Takie jak na przykład regularne spożywanie posiłków, jedzenie mniejszych porcji, lecz w krótkich odstępach czasu, ograniczenie cukru i znalezienie dla niego odpowiedniej alternatywy, czy jedzenie w spokoju, zamiast w szaleńczym pędzie w czasie krótkich przerw między codziennymi zajęciami a obowiązkami.

Rola dietetyka jest o wiele bardziej skomplikowana i złożona. Polega ona także na dokładnym, precyzyjnym dobieraniem produktów i składników do potrzeb naszego organizmu, czasem zdeterminowanych przez sytuacje i okoliczności, w których się znajdujemy. Efektem pracy z dietetykiem nie jest więc tylko utrata wagi, lecz także – a może przede wszystkim – poprawa naszego stanu zdrowia, samopoczucia i komfortu. Wagi, lecz także – a może przede wszystkim – poprawa naszego stanu zdrowia, samopoczucia i komfortu.


Do obowiązków dietetyka należy:

  • badanie pochodzenia i samej żywności,
  • praca nad poprawnymi procesami przygotowywania potraw oraz obróbką termiczną produktów,
  • poprawne dopasowanie diety do leczenia farmakologicznego,
  • sporządzanie planu żywienia indywidualnie i zbiorowo,
  • sporządzanie planu żywienia dla osób w różnym wieku, osób zdrowych i chorych, a także podczas ciąży i w innych stanach specjalnych,
  • sporządzanie planu żywienia w przypadku zaburzeń odżywiania, nadwagi czy niedożywienia,
  • wdrażaniem zasad racjonalnego żywienia,
  • opracowywaniem diet w konkretnych jadłospisach,
  • profilaktyką i leczeniem żywieniowym chorób,
  • nadzorem żywienia w różnych placówkach, których odbywa się żywienie zbiorowe.


Specjalista:

mgr Monika Mastrzykowska
dietetyk

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.